Handleiding Workflow ING - SBR SIGNING

Gewijzigd op Thu, 03 Nov 2022 om 05:28 PM

INHOUDSOPGAVE

Om gebruik te maken van deze dienst is een SBR Connect licentie vereist. Tevens dient u te beschikken over een account bij Vidua: https://vidua.nl/aanmelden/

1. ING INTRODUCEERT DIGITALE ONDERTEKENING TAXATIERAPPORT

ING Real Estate Finance introduceert de mogelijkheid, via het fluX VMS platform, voor het plaatsen van een gekwalificeerde elektronische handtekening. Het digitaal ondertekenen doet u middels een Authenticate app op uw smartphone met een zelfgekozen pincode.

De gekwalificeerde elektronische handtekening heeft dezelfde juridische status als de vereiste fysieke handtekening van een taxateur. Het gebruik van deze elektronische variant is opgenomen in de Europese eIDAS-verordening die is opgesteld door de Europese Unie om online zaken makkelijker en veiliger te regelen.

1.1 Voor wie is de gebruikershandleiding?

Deze gebruikershandleiding is opgesteld voor taxateurs die in opdracht van ING Real Estate Finance taxaties uitvoeren. In deze handleiding leggen we uit hoe u succesvol uw elektronisch ondertekende taxatierapport, voorzien van een plausibiliteitsverklaring, via fluX VMS naar ING kunt versturen.

1.2 Waarom een digitaal bestandsformaat?

Het formaat waarin wij uw taxatierapport vanuit fluX VMS versturen is een XBRL-bestandsformaat. Deze internationale standaard voor digitaal rapporteren maakt het voor de opdrachtgever mogelijk om het rapport van de taxateur automatisch in de interne systemen op te slaan, te controleren en te verwerken. Een digitale handtekening bij een XBRL-bericht is daarmee een essentiële onderdeel om de betrouwbaarheid van de afzender en inhoud te garanderen.

1.3 Succesvol uw taxatie versturen

Om uw taxatie succesvol naar de ING te kunnen versturen dient u aan de volgende voorwaarden te voldoen:

1. U dient te beschikken over een geldige SBR Connect-licentie van fluX. Meer informatie over onze licenties en prijzen vindt u hier.
  2. fluX werkt voor het elektronisch ondertekenen samen met Vidua. U dient zich als gebruiker bij Vidua eenmalig te registeren (ook wel het “onboarden” genoemd) en vervolgens gebruikt u de Authenticate app op uw smartphone voor het ondertekenen van de taxatierapporten. ING heeft haar (shortlist) taxateurs reeds geïnstrueerd ten aanzien van deze registratieprocedure.
  3. Uw rapport dient volledig te zijn ingevuld (d.w.z. er mogen geen blokkerende meldingen zijn). Blokkerende meldingen worden altijd weergegeven in de applicatie.

1.4 Welke taxatiemodellen kunt u versturen?

Voor het versturen / uitwisselen van data en het plaatsen van de gekwalificeerde elektronische handtekening maakt fluX gebruik van de Vastgoedtaxonomie (VT) zoals deze is opgesteld door SBR Nexus. SBR Nexus is een initiatief van ABN AMRO, ING en Rabobank. De huidige VT-versie die gebruikt wordt is: VT14.

Met de introductie van deze versie kunt u de volgende taxatiemodellen via fluX VMS versturen:

fluX Taxatiemodel
SBR Nexus VT14
BELJa
EGBJa
WONJa
BTLJa
HOUNee
LANNee
EXGNee
ONTNee
Vanaf versie VT 14 is het ook mogelijk om gecombineerde rapporten te versturen, dus BEL-WON of BEL-BTL

2. WORKFLOW STAPPEN

2.1 STAP - 1 - | selecteer financier

Om uw taxatie naar de ING te versturen selecteert u onder tabblad “Algemeen” → “Workflow” bij koppeling financier ING Bank.

2.2 STAP - 2 - | workflow status

Nadat u ING Bank als financier heeft gekozen staat de taxatie automatisch in de Workflow stap “Start”. U kunt uw taxatie verder afronden zoals u gewend bent en eventuele blokkerende meldingen oplossen.

2.3 STAP - 3 - | taxatie definitief maken

Is uw taxatie afgerond dan kunt u nu uw taxatie definitief maken door op het slotje te klikken.

2.4 STAP - 4 - | SBR Signing 1e taxateur (nieuw)

Zodra u de taxatie op slot zet genereert fluX TMS een file in het toepasselijke XBRL-formaat. Deze XBRL file die uw rapport informatie bevat zal in een een nieuw scherm worden geopend ter controle en ondertekening. De SBR viewer rendert de eerder gegenereerde XBRL file naar een voor de gebruiker leesbaar format zodat het gehele XBRL rapport voor u controleerbaar is voor tekening en verzending.

Die SBR viewer met rapport informatie ziet er zo uit:

Om het rapport digitaal te ondertekenen, klikt u op het pen-icoon. Op dat moment zal het authenticatieproces beginnen.

2.5 STAP - 5 - | SBR authenticatie proces 1e taxateur (nieuw)

Er zal een nieuw tabblad worden geopend met een QR Code. De getoonde QR code scant u met de Authenticate app. U geeft uw persoonlijke PIN-code op waarmee u het rapport digitaal ondertekent. Is de ondertekening succesvol dan ziet u linksonder de melding: “De ondertekening is geldig”.

Nadat u als 1e taxateur succesvol uw rapport digitaal heeft ondertekend, klikt u rechtsboven op het exit-icoontje . Hiermee sluit u het proces af, keert u terug naar fluX TMS en kan de controlerend taxateur het rapport digitaal gaan ondertekenen.

2.6 STAP - 6 - | SBR Signing Controlerend taxateur (nieuw)

De controlerend taxateur kan nadat de 1e taxateur succesvol het rapport digitaal heeft ondertekend de plausibiliteitsverklaring afgeven en vervolgens op het duimpje klikken om de taxatie te plausibiliseren.

2.7 STAP - 7 - | SBR authenticatie Controlerend taxateur (nieuw)

Er zal een nieuw tabblad worden geopend met een QR Code. De getoonde QR Code scant u met de Authenticate app. U geeft uw persoonlijke PIN-Code op waarmee u het rapport digitaal ondertekend. Is de ondertekening succesvol dan ziet u linksonder twee meldingen “De ondertekening is geldig”. De bovenste melding is van de 1e taxateur en de onderste melding is van de controlerend taxateur.

Nadat u als 2de taxateur succesvol uw rapport digitaal heeft ondertekend klikt u rechtsboven op het exit-icoontje . Hiermee sluit u het proces af, keert u terug naar fluX TMS en kan het digitaal ondertekende rapport verzonden gaan worden.

2.8 Bestand verzenden

Onder het tabblad “Algemeen” → “Workflow” staan alle verzendacties en informatie over het verzendproces bij elkaar.

Het digitaal ondertekende rapport kan worden verzonden met de “verstuur”-knop.

Als het verzenden succesvol is verlopen vindt u bij “Retourmelding BIV” de verschillende kenmerken van de door u verzonden taxatie zoals: de ontvanger, datum en tijd en ontvangstbevestiging.