Handleiding SBR

Gewijzigd op Thu, 15 Sep 2022 om 10:54 AM

INHOUDSOPGAVE

1. Inleiding

Met de SBR Connect-licentie van fluX kunt u met één druk op de knop afgeronde taxaties versturen naar financiële instellingen die het SBR Banken-initiatief ondersteunen. Momenteel zijn dat de volgende banken: ING, ABN AMRO en Rabobank. In deze handleiding kunt u lezen hoe u succesvol uw taxaties digitaal kunt versturen.

2. Randvoorwaarden

Om een SBR rapport naar een bank te kunnen versturen moet er een aantal stappen worden doorlopen. Dit document beschrijft deze benodigde stappen:

(1) De gebruiker moet voldoende rechten hebben in de applicatie

a. Samenwerking met een bank

b. Een SBR Connect licentie

(2) De taxatie moet zijn gekoppeld aan een bank

(3) De taxatie moet voldoen aan de SBR eisen

Per punt een nadere toelichting:

2.1a Samenwerking met een bank

De banken bepalen de shortlist van taxateurs waarmee ze samenwerken. Deze shortlist is door fluX ontvangen en toegevoegd aan de applicatie. De shortlist kan worden bijgewerkt, echter alleen op verzoek van de aangesloten banken. Alleen taxateurs die op de shortlist staan, kunnen succesvol een taxatie digitaal in SBR formaat versturen.

2.1b Een abonnement met SBR-export

Om taxaties digitaal in het SBR-formaat te kunnen versturen, dient over één van de volgende licenties te beschikken: Max-licentie of de SBR Connect-licentie.

2.2 De taxatie moet gekoppeld zijn aan een bank

Onder het tabblad Algemeen > Workflow kan de koppeling met een bank worden gemaakt. Hiervoor moet bij fluX de samenwerking met de betreffende bank bekend zijn (zoals beschreven bij 2.1a).

2.3 De taxatie moet voldoen aan de SBR-eisen

Of dat het geval is wordt getoond onder tabblad Algemeen > Workflow onder 'SBR DATA STATUS'. Als er redenen zijn waarom de SBR file nog niet kan worden aangemaakt, dan worden deze hier getoond:

Taxatie is nog niet definitief

Taxatie moet nog op slot worden gezet door 1e en 2e taxateur.

De opdrachtgever (bank) moet een berichtsoort hebben

Als u deze melding ziet dan graag contact opnemen met de support desk van fluX.

Geen referentie opdrachtgever (bijv. uit SAP ingevuld)

Op het tabblad algemeen dient u bij het label 'Dossiernummer opdrachtgever”' een referentie op te geven.

Geen referentie taxateur (dossier nr.) ingevuld

U dient het dossiernummer in te vullen. Ga naar het tabblad 'Algemeen' -> 'Complex' en vul het dossiernummer taxateur/opdrachtgever in.

Geen opdrachtvoorwaarden ingevuld

Vul de opdrachtvoorwaarden in het tabblad 'Algemeen' -> 'Opdracht'.

Geen bouwjaar ingevuld

Het bouwjaar van het complex is niet ingevuld. Vul dit in bij het tabblad 'Algemeen' -> 'Complex'.

Marketability Overall is niet ingevuld

Niet alle velden in het rapport onder sectie H zijn ingevuld

Maintenance General Assessment is niet ingevuld

Niet alle velden in het rapport onder sectie E zijn ingevuld

3. Start van de verzending

De verzending vindt ook plaats in tabblad 'Algemeen' > 'Workflow'. Als aan alle bovenstaande eisen is voldaan, dan wordt de export-knop volledig zichtbaar (en 'Gereed voor verzending' is dan 'Ja'):

Als het verzenden goed verloopt wordt er een melding als onderstaand getoond:

Als het verzenden niet goed verloopt, wordt er een foutmelding getoond op deze plek.