Handleiding Gevoeligheidsanalyse

Gewijzigd op Tue, 06 Sep 2022 om 01:39 PM

INHOUDSOPGAVE


1. INLEIDING

Op veler verzoek hebben we een gevoeligheidsanalyse ingebouwd in de applicatie. Menig gebruiker van fluX heeft door middel van wisselende aanpassing van gegevens geprobeerd om “aan de knoppen te draaien”. Het nadeel van deze methode is natuurlijk dat er na het aanbrengen van de effecten van de verandering op de waardering alles weer in oude staat moeten worden teruggebracht.


Met de gevoeligheidsanalyse is het mogelijk om op basis van het procentueel verhogen of verlagen van een parameter een alternatief scenario te bekijken en te vergelijken met de oorspronkelijke waardering. De zes parameters die kunnen worden aangepast zijn:


-Contracthuur;

-Mutatiehuur;

-Beheerkosten;

-Instandhoudingskosten;

-Disconteringsvoet;

-Leegwaarde


2. INSTELLINGEN

Om een gevoeligheidsanalyse te maken, dient u eerst een portefeuille te selecteren. Daarna kunt u in de navigatie links onder voor de module “Gevoeligheidsanalyse” kiezen. Onder “Instellingen” kunt u vervolgens de parameters instellen.


U kunt zelf kiezen of u één parameter aanpast of meerdere tegelijk. In bovenstaand voorbeeld wordt er één parameter aangepast, namelijk: de beheerkosten zijn met 10% verlaagd. Een verlaging kunt u aangeven met een min voor het getal. Vice versa, indien het geen min getal is, dan is het een procentuele verhoging.


3. OVERZICHT EN ANALYSE

Onder het tabblad “Analyse” wordt per complex een overzicht getoond, van wat het gekozen scenario voor effect heeft op de waardering. In de bovenstaande regel wordt nogmaals getoond voor welk scenario men heeft gekozen met de betreffende percentages per parameter. Daaronder staan de verschillende complexen uit de portefeuille met daarin een aantal velden.


In onderstaand voorbeeld is er gekozen om drie parameters aan te passen: verhoging van 5% voor de contracthuur, verlaging van 10% voor de beheerkosten en een verlaging in de disconteringsvoet van 2%.ParameterUitleg
Scenario

Onder het tabblad Complex - Classificaties opgegeven keuze voor “Type waardering”.

Marktwaarde

De hier getoonde waarde is gebaseerd op de keuze voor het type waardering. LET OP! Bij een keuze van de Max-waardering (voor Basis of Full-scenario) wordt de hoogste waarde (van het exploitatie- of uitpondscenario) getoond. dit is de waardering waarmee het scenario wordt vergeleken.

Scenario waardeDit is de marktwaarde op basis van de gekozen scenario parameters.
Absoluut verschilHet verschil in waarde tussen de Marktwaarde en de Scenario Waarde.
Relatief verschil

Het verschil tussen Marktwaarde en Scenario Waarde gedeeld door de Marktwaarde.


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren