Handleiding Contracten

Gewijzigd op Thu, 15 Sep 2022 om 12:18 PM

INHOUDSOPGAVE


Deze handleiding is bedoeld voor het koppelen van contracten aan ruimtes, het aanmaken van contractelementen en het koppelen van opvolgende contracten aan dezelfde ruimte(s).1. Contracten koppelen aan ruimtes

Een contract kunt u aanmaken door op het plusje te klikken bij “Contracten”.


Koppel het geselecteerde contract aan een ruimte door op het plusje bij “Contract koppeling met ruimtes” te klikken.

Kies in de nieuw aangemaakte regel de ruimte waarop het contract van toepassing is.2. Contractdata invoeren

Nadat u een contract heeft aangemaakt en het contract heeft gekoppeld aan de bijbehorende ruimte(s), kunt u de overige data van het contract invoeren. Let er daarbij op dat de contracthuur en einddatum verplicht zijn om in te voeren. 

Op basis van de startdatum of waardepeildatum wordt er vervolgens een standaard index- en herzieningsdatum ingevuld. Controleer de juistheid van deze data. Standaard wordt de contracthuur geïndexeerd met inflatie, maar dit kan gewijzigd worden door bij de kolom 'Afwijkende index' een percentage in te vullen.3. Contractelementen toevoegen

U kunt een contractelement toevoegen door op het plusje te klikken bij 'Overige elementen'.


Kies vervolgens het juiste type contractelement. Standaard is de start- en einddatum van het contractelement gelijk aan die van het bijbehorende contract. Dit kan overschreven worden. Let hierbij op dat de data van het contractelement niet buiten de contractperiode vallen. 


Voor de contractelementen kan zowel een jaarlijks bedrag als een percentage van de contracthuur worden opgegeven. Voor jaarlijkse bedrag kan eventueel worden aangegeven of het geïndexeerd moet worden met de inflatie. Als zowel een bedrag als een percentage is ingevoerd, dan wordt alleen gerekend met het jaarlijkse bedrag4. Een opvolgend contract toevoegen

Het is mogelijk om maximaal twee opvolgende contracten op te voeren op dezelfde ruimte. Maak twee contracten aan en voer de gegevens in. Let hierbij op dat de einddatum van het eerste contract vóór of gelijk is aan de startdatum van het opvolgende contract.


Koppel vervolgens het eerste contract aan de aangemaakte ruimtes (zie hoofdstuk 1). Dat hoeft u niet te doen voor het opvolgende contract, want deze wordt automatisch aan dezelfde ruimtes gekoppeld. Dat gebeurt op het moment dat u in de regel van het eerste contract bij de kolom 'Opvolgend contract' het opvolgende (tweede) contract heeft geselecteerd.


Beide contracten kunnen eigen contractelementen bevatten. Als u vervolgens de leegstand wilt inschatten onder het tabblad “Leegstand“, dan ziet u dat u geen wijzigingen kan doen in de regel van het opvolgende contract. Dus de toekomstverwachting van deze ruimtes voert u in bij het eerste contract. Het huurdersrisico en huurherzieningsperiode in maanden kunnen wel per contract worden ingevuld.


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren