Meer minder huur uitleg

Gewijzigd op Thu, 09 Feb 2023 om 11:37 AM

INHOUDSOPGAVE

We krijgen regelmatig de vraag over hoe de meer- /minderhuur in fluX VMS wordt berekend. Gebruikers proberen, met enige regelmaat, dit zelf in Excel na te rekenen en komen dan soms tot andere waardes. Kasstromen worden geacht midden in het jaar te vallen (mid-year fictie). De indexering van de kasstromen gebeurt met een mid-year index. De inflatie index is gebaseerd op een consensus inflatieverwachting en kan niet worden overschreven. De index voor de markthuur is gebaseerd op de verwachte markthuurstijging. De taxateur maakt een schatting van de markthuurstijging. Het opgegeven % van de markthuurstijging  wordt over de periodes uitgemiddeld. Bekijk ons voorbeeld Excel sheet voor de berekening.

fluX VMS Video Meer -minderhuur

Voorbeeld Excel sheet

In de bijlage kunt u ons Excel sheet downloaden om zo onze achterliggende berekeningen in te zien. U kunt in dit sheet de: contracthuur, markthuur, markthuurindex,  disconteringsvoet opvoeren.

Berekening Markthuur

In het Excel sheet is de berekening voor de markthuur als volgt:

Voor periode 1

=B11*(1+C10)^0,5

Voor periode 2
=C11*(1+C10)^0,5*(1+D10)^0,5

Contracthuur - Markthuur - Meerhuur - Minderhuur

Contracthuur: dit zijn de gefactureerde huuropbrengsten.
Markthuur: is de op dit moment marktconforme huurprijs.

Meerhuur ontstaat als:
Contracthuur > Markthuur het gevolg is een negatieve correctie in de DCF en positieve correctie in de NAR

Minderhuur ontstaat als:
Contracthuur < Markthuur het gevolg is een positieve correctie in de DCF en negatieve correctie in de NAR

De theoretische huur bestaat uit de gefactureerde huur plus de markthuur voor de leegstaande ruimtes. De contracthuur wordt geïndexeerd met de inflatie op de indexdatum. De markthuur wordt geïndexeerd met de markthuur index.

Waar kan ik het rapport meer- /minder huur vinden?